Thursday 10 March 2011

H@F@S % M@S@K@N

assalam..
ok aqi nei aku nk konsi ngan korg..
haemm nk knsi pa ek..haemm jp2..
fike2..
fike2...ha dh dpt..ok
kali nei aku nk knsi ngan korg ILMU MASAKAN..
haha nk blajaq x??
nk x aku tnya nei...???hahah wt mrh leh noh..
ok2 low x mua blajaq leh la chow ek..ok meh aku cita
dgn bhn2 yg perlu disediakan lu ek..
eh menu x abaq g an..
hahh aqi nei aku nk ajaq ampa msk..antaqa msk..n mskn 
yg aku suka hahan..ok nma menu 2
SAMBAL TUMIS AYAM ALA HAFAS
hahah cm na...ok x nam menu 2..???
                               bhn2 nya  
BAHAN..BAHAN..
=ayam sebelah
=bawang besar selabu
=bawang putih 6 ulas kecil
=halia 0.50gram
=serai 3 batang
=cabai kering 150gram(RM 2.00)
=cabai melaka(kalau hendak pedas)
=asam jawa
=garam
=gula
=lengkuas(jika ada)


CARA MASAK

goreng ayam terlebih dahulu.kisar bawang besar+bawang kecil 3 ulas+serai 2 batang(dipotong halus)+cabai kering(yg telah direndam selama 15 minit)+asam jawa+jabai melaka(jika mahu pedas).tumis bawang putih+serai yg telah ditumbuk sedikit...selapas bahan yg telah ditumis tadi agak garing,bolehlah dimasukkan bahan yg telah dikisar sebentar tadi..pastikan api agak garang dan sentiasa mengacau selepas 1 atau 2 minit.selepas lebih 20 minit,boleh lah dimasukkan ayam yg telah digoreng+garam secukup rasa+gula secukup rasa.jika cabai pon hampir masak boleh lah di pelahan kan api...dan pastikan ia dikacau selepas 1 minit...dan dh siap..SAMBAL TUMIS AYAM ALA H@F@S..........

 amacam???menyelerakan x????nei lah dya SAMBAL TUMIS AYAM ALA H@F@S

10 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. bobb..aq tabikk la kat kau..pndai msk...
    bleh kau jdik chef..hhaa..chEf bObb..hhaa..:P

    ReplyDelete
  3. hahah sore2 td x dn nk abeskn..nei baqu dn nk abeskn cita ahaha

    ReplyDelete
  4. tdi la yg aku tulis x abes..la abes dh menu 2..t tggu menu baqu plak ek..hahahh

    ReplyDelete
  5. ok2 low aku jd chef..aku kn msk tuk ampa hahah mau???hemm betuah la t bini aku...aku yg msk hahah

    ReplyDelete